Stroomuitval

Langdurige stroomuitval Nederland, wat zijn de gevolgen van een cyberaanval, EMP of zonnevlam?

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) neemt dreiging Russische sabotageacties heel serieus bericht telegraaf. Er zouden ook intenties zijn om met atoomwapens onze dijken te slopen en om onder andere het landelijk stroomnetwerk plat te gooien en belangrijke steden onder water te zetten.

Ook onze commandant Landstrijdkrachten (legerbaas) Jan Swillens waarschuwt in een ander interview voor dreiging Russische sabotageacties. Vooral het stroomnet lijkt een gewild doelwit. Leg je het stroomnet van een land plat, dan leg je alles plat.

Het grootste risico van onze moderne maatschappij is dat we 100% afhankelijk zijn van elektriciteit. Zonder constante aanwezigheid van elektriciteit geen eten, geen brandstof, geen water, geen riolering.

Feit: door de wereldwijde overgang van fossiele brandstof naar (groene) elektrische energie, de digitalisering van ons stroomnetwerk en toenemende, wereldwijde spanningen door de oorlog in Oekraïne / dreigende europese oorlog met Rusland. Neemt het risico op een grootschalige, langdurige stroomstoring toe.

KOOP NU UW NOODRANTSOEN OP ONZE WEBSITE

Bijna niemand is hierop voorbereid en al helemaal de overheid niet. Ons stroomnetwerk heeft een historie als de meest betrouwbare ter wereld, maar besef goed, dit is in een tijd van vrede en welvaart. Door de digitalisering is ook ons energienetwerk zeer kwetsbaar geworden.  

Wat zijn de gevolgen van een landelijke, of zelfs Europese, langdurige stroomuitval en hoe kan je je hier eigenlijk op voorbereiden?

Dat we veel kwetsbaarder zijn geworden dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden, is inmiddels duidelijk. Er is duidelijke interesse vanuit o.a. Rusland in hoe men onze volledige stroomvoorziening kan uitschakelen, op zelfs Europees niveau, door bijvoorbeeld een cyberaanval. Zo is volgens het World Economic Forum de grootste dreiging anno 2024 een aanval met een virus wat ALLE computers en dus alles wat met een computer aangestuurd wordt onklaar zou maken.

Of wat dacht je van een sabotageactie van internetkabels in de Noordzee. Zonder internet geen pin- of banktransacties. Dus, geen mogelijkheid voor vrachtwagenchauffeurs om aan brandstof te komen.  ‘zonder transport staat alles stil’. Niet dat transport nog nodig zal zijn want onder andere de bevoorradingsystemen van de supermarkt kunnen niet meer met elkaar communiceren. Alleen al zonder internet draait onze gehele op internet gebaseerde maatschappij de soep in.

De internetstoringen in delen van Afrika hebben afgelopen maanden gedemonstreerd: na een paar dagen zonder internet komt het gehele net-op-tijd bevoorraad systeem tezamen met de gehele economie tot stilstand en is het ieder voor zich.

Volgens experts is het niet de vraag of er iets gebeurt waardoor stroom en /of internet uitvalt, maar wanneer. De 25 veiligheidsregio’s in Nederland en de overheid in België, hebben diverse plannen klaarliggen die in werking treden als de stroom uitvalt, deze plannen gaan uit van een stroomstoring van maximaal 8 uur. En daarna dan? Daarna wordt er een beroep gedaan op de zelfredzaamheid van burgers. Je leest het goed, er is GEEN plan!

Wat zijn de gevolgen van een langdurige stroomuitval?

Veel mensen hebben eigenlijk geen idee welke ernstige gevolgen er zijn bij een langdurige stroomuitval. Misschien zijn ze nog zo slim om te realiseren alles in de vriezer ontdooid maar dat is het topje van de ijsberg. We zijn als samenleving echt volledig, maar dan ook volledig, afhankelijk van stroom geworden. De gehele maatschappij draait letterlijk op stroom en dit is dus van levensbelang. Als er geen stroom is, kan je na een paar dagen een complete maatschappelijke ontwrichting verwachten met alle gevolgen van dien.

Tijdlijn, de eerste 30 minuten zonder stroom

• Alle apparaten en verlichting valt uit, thuis & op het werk. Denk aan vriezers, koelkasten, computers, ventilatiesystemen enz.

• Per direct niet meer mogelijk om te pinnen, brandstof te tanken, eten te kopen bij supermarkten, kassasystemen winkels werken niet. Medicijnen te halen bij de apotheek enz.

• Niet meer mogelijk om je elektrische auto op te laden.

• Aardgasdruk valt vanwege veiligheidsredenen weg. Niet meer mogelijk om eten te koken op aardgas. En uiteraard ook niet op stroom zoals inductie, magnetrons, ovens enz.

• Vaste internet/Wi-Fi en huistelefoon verbindingen werken niet meer.

• Verkeerslichten vallen uit.

• Liften stoppen per direct met werken.

• Treinen stoppen per direct met rijden.

• Vluchten worden geannuleerd alle vliegtuigen die nog landen blijven aan de grond.

• De kraanwaterdruk zal tot een minimum dalen met een gemiddelde opbrengt van een paar liter per uur.

• CV-ketels en airco’s werken niet meer.

• Zonnepaneel installaties werken niet meer en stoppen per direct met stroom produceren.

De meest cruciale organisaties en gebouwen zoals ziekenhuizen, overheidsgebouwen, meldkamers, GSM-masten, watervoorziening installaties en communicatiecentra, noodstroomvoorzieningen zoals aggregaten waardoor ze 1 tot 24 uur zelfvoorzienend zijn en kunnen blijven draaien. Je zal tegen deze tijd ook een NL (of BE)- alert ontvangen op je smartphone met een korte update over de (landelijke) stroomstoring met het verzoek je niet druk te maken en rustig te wachten op verdere instructies.

Na 1 uur zonder stroom

• Meldkamer van politie, brandweer en ambulance zijn niet meer bereikbaar en dus werkt het landelijke alarmnummer niet meer.

• Winkels moeten alle gekoelde en bevroren voeding vernietigen, verkoop is om veiligheidsredenen überhaupt niet meer toegestaan.

• De noodplannen van de 25 veiligheidsregio’s treden in werking om een volledige crisis en sociale, maatschappelijke ontwrichting (proberen) te voorkomen.

Na 2 uur zonder stroom

• Geen telecommunicatie meer (GSM zendmasten vallen uit), dus ook geen mobiel internet meer, geen NL- en BE- alerts meer.

• Updates over de situatie zullen eenzijdig verlopen via nooduitzendingen op de FM-radioband.

• Overheid kan onmogelijk nog actief hulp bieden aan de meeste burgers.

• Op dit moment spreken we al van miljarden euro’s economische schade.

• Complete verkeerschaos, bij de vele auto-ongelukken geen mogelijkheid om nooddiensten te contacteren voor een ambulance laat staan de brandweer bij brand.

• Nederland (en/of België) “ligt plat”.

• Riool is in middels volgelopen en de gemalen kunnen het niet meer afpompen. Wc’s  doorspoelen is vanaf nu niet meer mogelijk.

• Gevaarlijke consequenties een deel van ons vee vanwege gebrek aan actieve ventilatie.

• Nergens meer water meer uit de kraan.

• Zeer extreme nationale en internationale gevolgen.

• Sociale onrust, paniek en plunderingen.

• Openbare orde en veiligheid niet meer gegarandeerd.

Alle noodplannen van de overheid stoppen hier en komt het dus aan op jouw zelfredzaamheid en weerbaarheid. Laat Nederland en België over algemeen nu juist totaal niet zelfredzaam zijn.

De gemiddelde burger heeft voor 3 dagen lang houdbaar eten in huis. Echter vaak zonder mogelijkheid dit zonder gas, water of stroom voorzieningen te bereiden.

Minder dan 0,1% van de mensen heeft de mogelijkheid om oppervlaktewater te filteren tot drinkbaar water.

KOOP NU UW NOODRANTSOEN OP ONZE WEBSITE

Na 24 uur zonder stroom

• Ongekende maatschappelijke ontwrichting.

• Temperatuur binnenshuis zal in de winter enorm dalen, vooral oudere mensen zullen beginnen te bezwijken aan de kou.

• Brandstof noodaggregaten ziekenhuizen raakt op. Ziekenhuizen moeten hun deuren sluiten.

Na 72 uur zonder stroom

• In de winter: veel waterleidingen in woningen zijn inmiddels bevroren en gebarsten. De enorme schade zal na terugkomst stroom zeker nog maanden duren om te herstellen.

• 90% van de mensen zal door hun drinken heen zijn en letterlijk beginnen te sterven van de dorst, al wachtend op hulp van de overheid die bij een landelijke noodsituatie NIET komt want er is geen capaciteit en er is gewoon geen mogelijkheid.

• Veel mensen beginnen levensgevaarlijk ziek te worden door ziektekiemen die meekomen uit het consumeren van grond en oppervlaktewater uit bijvoorbeeld kanalen, sloten en meren.

Na 1 week zonder stroom

• 99% van de Nederlanders zal geen toegang meer hebben tot voeding en schoon drinken. Wat er vanaf nu gebeurt voor de meeste mensen is te choquerend om te horen. Dus dat laten we maar aan de verbeelding over. Maar het mag duidelijk zijn: een noodrantsoen aan voeding en een mogelijkheid om van oppervlakte drinkwater te maken is van levensbelang!

Wie nog geen waterfilter heeft doet er verstandig aan 1 te kopen. Wie nog geen noodrantsoen heeft voor minimaal 1 week per gezinslid doet er verstandig aan dit te kopen. Nu het nog kan. Zorg er ook voor dat je een noodpakket in huis hebt met onder andere een radio en zaklamp.

Andere voorbereidingen die je kunt treffen

Omdat pinnen en digitaal betalen niet meer mogelijk zal zijn, zorg ervoor dat je te allen tijde contant geld thuis hebt om als ruilmiddel te kunnen gebruiken. Hoeveel dat moet zijn, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie, maar over het algemeen raden wij in ieder geval 100 euro aan. Nog een tip, mocht je in het bezit zijn van een auto, zorg dat de benzinetank / accu altijd voor minimaal 50% vol is. Ben je afhankelijk van medicijnen? Zorg dan dat je altijd voor minimaal 3 maanden medicijnen in huis hebt. Laat verder bij een stroomstoring direct je bad vollopen met kraanwater en/of vul emmers met kraanwater. Na maximaal en paar uur komt er namelijk geen (drink)water meer uit de kraan.

Oorlog, Cyberaanvallen, Stroomuitval…..

Een vraag die Rob Bouwer, voorzitter van het NAVO Militair Comité regelmatig krijgt:

‘Maar zoiets gebeurt toch niet bij ons?

Zijn antwoord is altijd:

,,Dat dachten we in de meidagen van 1940 ook. Stralend weer was het.”

*****

Ons motto: ga uit van het beste maar wees voorbereid op het ergste!

Zorg dus dat je voor minimaal 1 week per persoon noodrantsoen in huis hebt. Lang houdbaar zonder koeling. Geheel losstaand van je normale voedsel voorraad. Als ons noodrantsoen is 25 jaar houdbaar bij temperaturen van -30 tot +30 graden Celsius). Als je dat voor elkaar hebt, ga je over de volgende stap: 1 maand voor elk gezinslid.

Onze weekboxen zijn ideaal. Zorg ook dat je een klein voorraadje noodwater in huis hebt en een waterfilter om van regen/oppervlaktewater drinkwater te kunnen maken.

KOOP NU UW NOODRANTSOEN OP ONZE WEBSITE